A może filtr na kranie?
Dzbanki z wymiennymi filtrami kosztują niewiele i są bardzo proste w użyciu. W zależności od modelu filtr należy wymieniać co cztery do ośmiu tygodni, aby utrzymać jego doskonałe działanie. Koszty wymiany filtra nie są wysokie – koszt pojedynczego wkładu to zaledwie kilka złotych.
Istnieją jednak w tej materii rozwiązania bardziej zaawansowane, oferowane zresztą przez tych samych producentów. Mowa o filtrach nakładanych bezpośrednio na krany, z których płynie woda. Dzięki nim za każdym razem, gdy odkręcimy kurek, otrzymamy znakomitej jakości wodę, której nie trzeba już poddawać dodatkowym zabiegom.
Jest bowiem idealnie odfiltrowana i gotowa do spożycia lub gotowania. To oczywiście droższa opcja niż kupno dzbanka, a montaż systemu należy powierzyć fachowcowi. Zazwyczaj firmy wysyłają własnych monterów, którzy w ciągu niedługiego czasu wszystko przygotują.
Udział takiej filtracji w polskim rynku nie jest jak na razie wysoki, ale wszystko wskazuje, że będzie stopniowo rósł. Wadą systemu jest konieczność częstszej wymiany wkładów filtrujących, ponieważ są one eksploatowane na większą skalę.